Kuljettaja.fi esittelee - Lifthanger | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Esittelyssä
#Raskas liikenne#Kuorman käsittely

Kuljettaja.fi esittelee - Lifthanger

31.10.2022 | Jarkko Nisula

Kuljetusten aiheuttamasta ilmastokuormasta puhutaan juuri nyt paljon ja ajoneuvotekniikka kehittyykin tällä saralla pitkin harppauksin.  Kuormankäsittelytekniikassa sen sijaan ei ole tapahtunut kovin suurta kehitystä vuosikymmeniin.  Nyt on tapahtumassa.

KUVA: NIKO KURKINEN

Kuljetusten hyvällä optimoinnilla voidaan vaikuttaa päästöihin paljon nopeammalla aikataululla kuin ajoneuvotekniikan kehityksellä. Vähemmän optimaalisissa olosuhteissa optimointi tarvitsee hyvin toimiakseen tuekseen tehokkaita apuvälineitä kuorman purkuun ja lastaukseen. Esittelemme nyt mielenkiintoisen uuden tuotteen, joka tulee toivottavasti ratkaisemaan monenlaisia haasteita tavarantoimituksissa.

Kun oululainen yrittäjä Pertti Havas oli jäädä tonnin painoisen elintarvikelavan ruhjomaksi oman yrityksensä pihalla noin 20 vuotta sitten, sai hän ajatuksen kuormatilaan sijoitettavasta kuormankäsittelylaitteesta, joka mahdollistaisi kuorman purun ja lastauksen huonoissakin olosuhteissa turvallisesti ja ilman ulkopuolista apua.

"Lifthangerin prototyyppi esiteltiin elokuun lopulla Ruotsissa järjestetyillä Elmia kuljetusmessuilla ja kiinnostus uudenlaista kuormankäsittelylaitetta kohtaan oli suuri."

Toistakymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2014 idea oli kypsynyt, ja Havas päätti perustaa Lifthanger Finland Oy:n. Vallankumoukselliseen kuormankäsittelyideaan uskovia henkilöitä löytyi niin paljon, että rahoitus patenttitutkimuksille ja tuotekehittelyyn, kuten mm. lujuuslaskelmien teettämiseen, löytyi. Lopputuloksena on kuormatilaan integroitu täyssähköinen ladattava kappaletavaranosturi, jonka tuoma lisäpaino on kiskoineen ja kuormatilan vaatimine vahvistuksineen vain noin 1 500 kg.

Lifthangerin prototyyppi esiteltiin elokuun lopulla Ruotsissa järjestetyillä Elmia Kuljetusmessuilla ja kiinnostus uudenlaista kuormankäsittelylaitetta kohtaan olikin suuri. Messujen jälkeen Lifthangerin auto on kiertänyt Suomea erilaisten yritysten testattavana monenlaisissa kuljetustehtävissä. Ensimmäisen ns. nollasarjan tuotantoon on tarkoitus päästä 8 - 12 kuukauden päästä eli kesällä 2023.

 

Katso video kuorman purusta rakennustyömaalla.

Kuljetusala kaipaa uusia osaajia ja uuden teknologian käyttäjiä, sillä työvoimapula alalla on kova. Lifthangerin kaltaiset innovaatiot tulevat nostamaan kuljetusalan houkuttelevuutta nuorten keskuudessa, kun työnkuva kevenee ja muuttuu samalla turvallisemmaksi. On kuitenkin aivan eri asia nostella kuorma hallitusti auton viereen esimerkiksi rakennustyömaan pehmeälle pihamaalle, kuin yrittää purkaa kolleja takalaitanosturin avulla tai odotella  paikalle trukkia sitten, kun se muilta kiireitään joutaa.

Jos kiinnostuit Lifthangerista, niin katso lisää https://www.lifthanger.com/