Koulutuksella ja oikealla asenteella huippuosaajaksi - osa 2/3 | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Juttusarja
#Taitaja2022#Kuljetuslogistiikka#Työniloa

Koulutuksella ja oikealla asenteella huippuosaajaksi - osa 2/3

12.5.2022 | Erkki Heiskanen

Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle. Kuljettaja.fi on mukana tässä tärkeässä tapahtumassa.

Kuva: Scania

Taitaja-kilpailu poikkeaa talenttikisoista siinä, että siinä kilpaillaan ennen muuta koulutuksessa opituissa tiedoissa ja taidoissa. Toki syntymälahjana saaduilla lahjakkuuksillakin on merkitystä, mutta kova motivaatio ja oikeat asenteet koulutuksessa ratkaisevat.  Taitaja-kisan mielekkyys on siinä, että se on tasa-arvoinen kilpailu, jossa jokaisella on mahdollisuus pärjätä ja voittaa lähtökohdistaan huolimatta. Into, ahkeruus ja sitkeys palkitaan, kuten tulevassa työelämässäkin.

Suomen Kuljetusturva Oy on ollut mukana Taitaja-kilpailuissa jo useampana vuonna. Tänä vuonna olemme mukana uudella Kuljettaja.fi -brändillä. Ajoitimme sen julkaisun Taitaja-tapahtumaan, joka edustaa kanssamme samoja tavoitteita; huippuosaamista ja sen arvostusta, koulutuksen laadun ja oppimistulosten kehittämistä sekä oman ammattiosaamisen jatkuvaa kehittämistä ja yrittäjyyteen innostamista.

 

Kuljettajapulasta osaajapulaan

Ammattikuljettajien pulasta on puhuttu jo vuosikaudet ja puhutaan edelleen. Laimeaa lohdutusta tarjoaa vain se tieto, että nyt tilanne on paljon parempi kuin tulevaisuudessa. Puutetta on nimenomaan alalle vahvasti motivoituneista osaavista kuljettajista. Puutetta ei pidäkään korjata vain määrällä vaan myös laadulla. Taitaja-kilpailu korostaa hienolla tavalla opiskelijan tulevassa työssään tarvitsemaa osaamista. Se motivoi opiskelijoita vieläkin parempiin oppimistuloksiin ja opettajia entistäkin laadukkaampiin koulutuksiin. Kuljetusturva tukee tätä työtä tuottamalla syvälle opittaviin asioihin pureutuvaa käytännönläheistä oppimateriaalia ja oppimaan innostavia sähköisiä oppimisympäristöjä.

Uusien kuljettajien kouluttamisen lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös siihen, että he pysyvät alalla. Kuljettajan työ on vaativaa ja raskasta, mutta se on myös antoisaa ja onnistumisen tunteita tarjoavaa. Sitä työ on kuitenkin vain osaavalle kuljettajalle. Ammattipätevyyden jatkokoulutuksella kuljettaja voi ylläpitää ja vahvistaa osaamistaan edelleen. Tärkeää on valita koulutustarjonnasta itseään ja työtehtäviään parhaiten palvelevat koulutukset. Ammatillinen koulutus ja Taitaja-kilpailu sen huipentumana luovat hyvät edellytykset vahvalle koulutusmyönteisyydelle. Säilytä se koko elämäsi ajan.