Kokoontumisajot työllistivät poliisia — Some keskeinen osa ilmiötä | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Kokoontumisajo#Poliisi

Kokoontumisajot työllistivät poliisia — Some keskeinen osa ilmiötä

17.8.2022 | Autotoday

Kuva: Autotoday

Poliisi joutui puuttumaan ilman ennakkoilmoitusta tai lupaa järjestettyyn isoon autojen ja moottori-pyörä/mopojen cruising-tapahtumaan Joensuun keskustan ja Liperin Ylämyllyn alueilla viime viikonloppuna 12.-14.8.2022.

Tapahtumia markkinoitiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa ja niihin osallistui kerralla jopa 350 ajoneuvoa. Autoletka oli pisimillään kilometrejä pitkä.

– Poliisin näkökulmasta tapahtumat ovat ongelmallisia niiden aiheuttaman häiriön ja vaaratilanteiden vuoksi, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Tämän kokoinen yleisötapahtuma vaatii ennakkoilmoituksen poliisille

Pahkinin mukaan tästä viikonlopun tapahtumasta ei oltu tehty kokoontumislain 14§:n mukaista ilmoitusta tai lupahakemusta poliisille.

– Tällaisessa lupahakemuksessa tulisi olla mukana mm. turvallisuus- ja pelastussuunnitelma sekä suunnitelma liikennejärjestelyistä. Koska edellä mainittua lupaa ei oltu haettu, ei poliisilla myöskään ollut tiedossa, miten tapahtuman turvallisuudesta ja liikennejärjestelyistä oli tarkoitus huolehtia, Pahkin tähdentää.

Poliisi muistuttaa, että kokoontumisten koollekutsujaa voidaan epäillä rikoksesta, mikäli kokoontumislain mukainen ilmoitus on laiminlyöty. Kokoontumisrikkomuksesta voi seurata sakkorangaistus. Lisäksi onnettomuustapauksissa mahdolliselle järjestäjälle eli kokoontumisen kokoonkutsujalle voi tulla vahingonkorvausvastuu.

Pahkin kertoo, että poliisilla on tieto vastaavista aiemmin kesällä järjestetystä tapahtumasta, joissa autoilla on poltettu kumia ja kiihdytelty todella lähellä katsojia. Tällaiset temppuilut kuuluvat organisoidun moottoriurheilutoiminnan piiriin, missä turvallisuus- ja vastuuasiat ovat kunnossa.

– Pääsääntöisesti tapahtumissa käyttäydytään hyvin, mutta ylilyöntejäkin on todettu. Esimerkkejä näistä ovat muun muassa kumin polttamiset ja driftaamiset (=sivuluisussa ajetaan ympyrää) väkijoukossa, poliisin tahallinen häirintä ja ylinopeudet, Pahkin sanoo.

Poliisi kirjasi ajokieltoa lähes 30 kuljettajalle

Pahkinin mukaan tämänkertaisessa tapahtumassa vältyttiin onneksi onnettomuuksilta, vaikka edellytyksiä vakaville seurauksille oli lukuisia, Poliisi joutui kirjaamaan viikonlopun aikana 28:lle kuljettajalle ajokiellon.

Ajokiellot tulivat 15 törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja 13 vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan. Lisäksi kirjattiin useita sakkoja teoista, jotka olivat lähellä piittaamattomuutta. Ainakin vastaava määrä seuraamuksia jäi kirjaamatta poliisiresurssien vähäisyyden takia.

Mopomiitit ja erilaiset kokoontumisajot ovat lisääntyneet entisestään viime vuosina työllistäen poliisia lähes joka viikonloppu lukuun ottamatta talvikautta. Näihin nuorten kokoontumisiin liittyi lasten ja nuorten turvallisuutta vaarantavan liikennekäyttäytymisen lisäksi merkittävässä määrin yleistä häiriötä aiheuttavaa toimintaa ja poliisin toimintaan kohdistunutta vastustamista.

Poliisi seuraa sosiaalista mediaa ja saa myös yleisöltä ilmoituksia etukäteen koollekutsutuista tapahtumista. Kun meille tulee etukäteen tieto kokoontumisesta, reagoimme siihen.

Tällaisista tapahtumista olisi syytä jutella vanhempien kanssa

Poliisi vetoaa vahvasti vanhempiin ja nuoriin, että tällaiset tapahtumat otetaan kotona puheeksi ja käydään yhdessä läpi mitä vaaroja ja seuraamuksia tällaiset tapahtumat voivat pitää sisällään.

Vanhemmat voisivat katsoa nuorten kanssa nettiin ladattuja videoita tällaisista tilaisuuksista ja keskustella niistä ja niiden turvallisuudesta yhdessä. Kysymys on kaikkien turvallisuudesta. Mopo- ja automiitteihin liittyy temppuilu, kuten renkaiden suditus. Some ruokkii ilmiötä, kun videoita ladataan nettiin. Tapahtumat elävät somessa ja somesta.

Kokoontumisista ilmoitellaan Facebookin ryhmissä ja Snapchatissa, jossa viesti kokoontumispaikoista kulkee nopeasti. Tapahtumissa ei ole yleensä järjestä-vää tahoa.

– Poliisi pyrkii menemään miitteihin seuraamaan tilannetta. Se poimii räikeimmät kaahailut pois ylinopeussakoilla ja poistaa laittomasti viritetyt menopelit. Poliisi voi myös sakottaa tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta, mutta kokoontumisia poliisi ei voi estää, Pahkin sanoo.

Pahkin jatkaa, että meillä on onneksi vapaa yhteiskunta, jossa poliisin toimivalta alkaa, kun tapahtumasta aiheutuu häiriötä tai turvallisuushuolta.

– Poliisin tavoitteena on aina, että yleisötilaisuudet ovat osallistujille turvallisia ja se luo perustan tilaisuuden muullekin onnistumiselle. Onnistuneista ja ongelmitta sujuneista tapahtumista jää aina kaikille parempi mieli kuin, että jos joku menee pieleen tai jos joku loukkaantuu. Myös nuorten vanhempien olisi syytä tutustua näihin yleisötilaisuuksien järjestämisohjeisiin ja kannustaa nuoria järjestämään tilaisuudet niiden mukaan. Samalla nuoret oppivat tulevaisuuttaan varten ottamaan vastuuta itsestään sekä muista ja tapahtumajärjestämisestä voi saada myöhemmin vaikka toimeentuloa, Pahkin kiteyttää.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell