Kesärenkaat alle vasta pääsiäisen jälkeen | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Renkaat#Renkaiden vaihto#Turvallisuus

Kesärenkaat alle vasta pääsiäisen jälkeen

31.3.2024 | Autotoday

Kuva: Autonrengasliitto

Talviset kelit jatkuvat pääsiäisen yli lähes koko maassa, eikä lomaliikenteeseen ole asiaa ilman hyväkuntoisia talvirenkaita. Vaihtosesonki alkaa koko maassa asteittain pääsiäisen jälkeen, jolloin kuluneet renkaat kannattaa uusia saman tien.

Etelä-Suomessa lumet sulavat jo kovaa vauhtia, mutta pääsiäisliikenteeseen ei ilman talvirenkaita ole asiaa. Eteläistä rannikkoa lukuun ottamatta lunta on vielä koko maassa.

”Suomi on suuri maa. Monin paikoin kelit ovat vielä talviset ja tähän aikaan vuodesta ajokelit saattavat myös äkisti muuttua talvisempaan suuntaan, joten ilman hyväkuntoisia talvirenkaita ei lomaliikenteeseen pidä lähteä”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Teemu Tuuri muistuttaa.

Tieliikennelain mukaan Suomessa on käytettävä talvirenkaita maaliskuun viimeiseen päivään asti aina ajokelin niin vaatiessa. Oikeasta ja keliin sopivasta rengastuksesta vastaa aina ajoneuvon kuljettaja.

”Talvirenkaita voi ja myös pitää käyttää talvirengaskauden ulkopuolella maaliskuun lopun jälkeen, kun keli sitä vaatii, kunhan nyt ei enää ihan vapun alla nastat ropise.”

Kuluneet renkaat kannattaa uusia heti keväällä

Vianor-ketjussa työskentelevä Tuuri on huomannut, että suomalaiskuljettajat katsovat kelejä tunnollisesti, eikä varaslähtöä renkaanvaihtoon juuri oteta vain kalenterin perusteella. Kuumin vaihtosesonki alkaa suurimassa osassa Suomena pääsiäisen jälkeen, jolloin myös rengashotelleissa on kiirettä.

”Jos autossa on nastattomat talvirenkaat eli tuttavallisemin kitkat, voi niillä hyvin ajella vielä hetken ja mennä vaihdolle, kun pahin ruuhka helpottaa.”

Nykyisin erityisesti kaupunkialueilla yhä useampi säilyttää renkaansa rengashotelleissa. Kun kesärengaskausi lähestyy, moni rengashotelli muistuttaa ajanvarauksesta ja tarvittaessa myös kesärenkaiden uusintatarpeesta.

Laki edellyttää kesärenkaalta 1,6 mm urasyvyyden, mutta yleisenä turvarajana pidetään 4 mm urasyvyyttä. Silloin rengas vielä toimii niin kuin se pitääkin ja poistaa tehokkaasti vettä renkaan ja tienpinnan välistä.

Jos urat alkavat painua 4 mm alle, on renkaat parasta uusia heti rengasvaihdon yhteydessä. Homma on hoidettu, eikä asiaa tarvitse kesälomalla ajatella.

”Silloin rengas on turvallinen vielä syksyn sateillakin ja usein kausivaihdon yhteydessä uusimalla voi selvitä muutaman kympin halvemmallakin, kun rengastus- ja vaihtotyöt voidaan tehdä samalla kertaa.”

Omien renkaiden kunto on tunnettava

Pääsiäisen lomapäivät ovat hyvä hetki luoda katsaus omiin renkaisiin.

”Omien renkaiden tunteminen on vähän niin kuin autoilijan yleissivistystä”, Tuuri sanoo.

Sekä kesä- että talvirenkaat toimivat kuluneinakin vielä jotenkuten, kun keli on hyvä ja tienpinta kuiva. Mitä märemmiksi ja haastavammiksi keli ja olosuhteet muuttuvat, sitä enemmän renkaalta vaaditaan kuntoa.

Jos renkaan urat ovat kuluneet alle turvarajan, on ajaessa noudatettava tavallista suurempaa huolellisuutta.

”Tällä hetkellä kuitenkin noin puolet autoilijoista ei tiedä, missä kunnossa heidän renkaansa ovat. Silloin renkaiden puutteita on mahdotonta kompensoida ajotavalla.”

Pääsiäisenä yllätykset kuuluvat suklaamuniin, eivät renkaisiin ja tien päälle.


Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös