Kesänopeuksilla nastarenkaat kuluttavat asfalttia enemmän | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Renkaat#Tiestön kunto

Kesänopeuksilla nastarenkaat kuluttavat asfalttia enemmän

13.4.2023 | Autotoday

Kuva: Jouko Lahti

Viime viikolla järjestetyssä Renkaat kelin mukaan -kampanjassa autoilijoita kehotettiin välttämään keväällä nastarenkaiden tarpeetonta käyttöä. Sää- ja keliennusteiden mukaan nastarenkaiden keliperusteiselle käytölle ei näyttäisi olevan enää tarvetta suuressa osassa maata.

Tiestömme kunnon kannalta tilanne on kestämätön, kun maanteillä siirrytään kesänopeuksiin 12.4. alkaen. Väyläviraston mukaan nastarenkaat kuluttavat asfalttia selvästi enemmän päällysteen ollessa märkä. Kuluminen kiihtyy, kun ajonopeudet nousevat yli kahdeksankympin.

Talvirenkaiden keliperusteinen käyttövelvollisuus päättyi maaliskuun lopussa. Huhtikuun alusta alkaen nastarenkaita on saanut käyttää vain, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei ole rajoitettu, joten ne tuovat tarvittavaa joustoa renkaanvaihdon ajoitukseen ja parantavat näin rengaspalvelujen saatavuutta kevät- ja syyssesongeissa.

Kitkarenkaat ajonvakautuksella varustettuihin henkilöautoihin

Tutkiva viestintäkonsultti Jouko Lahti pitää ymmärrettävänä, että keväistä renkaanvaihtoa lykätään varmuuden vuoksi hieman pidemmälle kuin kelien puolesta olisi tarvetta.

– Oleellisemmin nastarenkaiden haitat vähenisivätkin sillä, jos yhä useammat siirtyisivät käyttämään talvella kitkarenkaita. Tällä hetkellä noin joka viides suomalaisautoilija valitsee kitkarenkaat talvirenkaikseen.

Kitkarenkaita suositellaan erityisesti kokeneille kuljettajille ja ajonvakautuksella varustettuihin henkilöautoihin. Toisaalta tietty määrä nastarenkaita tarvitaan jatkossakin karhentamaan jäisiä teitä ja ehkäisemään tienpintojen kiillottumista.

– Itse arvioisin, että joka toinen nastarengasautoilija voisi varsin turvallisesti siirtyä kitkarenkaisiin, kunhan autossa on ajonvakautusjärjestelmä, Lahti päättelee.

Rohkaisevia kokemuksia kitkarenkaisiin siirtymisestä

Renkaat kelin mukaan -kampanjan nettisivuilla kerättiin pääsiäisviikolla omakohtaisia kokemuksia eri talvirengastyypeistä, erityisesti siirtymisestä kitkarenkaiden käyttöön.

Tänä ja viime keväänä toteutettuun kyselyyn osallistui yhteensä yli 600 kokemusasiantuntijaa. Kokemukset kitkarenkaiden käytöstä ovat lähes poikkeuksetta varsin myönteisiä, mikä kannustaa jatkamaan tätäkin valistustyötä.

Monet vastaajat kertoivat yllättyneensä kitkarenkaiden toimivuudesta haastavissakin kelioloissa, kun vaan muistaa ajaa ennakoiden kelin mukaan.

Vastauksissa korostettiin myös kitkarenkaiden hiljaisuutta, ympäristöystävällisyyttä ja joustavuutta renkaanvaihdon ajoituksen suhteen. Harvat olivat valmiita palaamaan uudelleen nastarenkaiden käyttäjäksi omien kokemustensa perusteella.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut