Kellot talviaikaan ensi sunnuntaina 30. lokakuuta | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Talviaika#Kellojen siirto

Kellot talviaikaan ensi sunnuntaina 30. lokakuuta

26.10.2022 | LVM - Tiedote

Kuva: LVM

Liikenne- ja viestintäministeriö 26.10.2022 15:45
Tiedote

Kesäaika päättyy ja talvi- eli normaaliaikaan palataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin ensi sunnuntaina 30. lokakuuta 2022 aamuyöllä klo 4.00.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että liikenne on silloin vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa.

Kellonajan siirtämisestä luopuminen siirtyy

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa yhtenäisesti. 

Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei ole toteutunut. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta. Tuolloin parlamentti esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021.

Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Neuvoston käsittely edellyttäisi kaikkien jäsenmaiden muodostavan asiaan oman kantansa. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Maria Rautavirta, p. 040 718 5975, maria.rautavirta@gov.fi

Lähde: LVM tiedote