Kellot talviaikaan ensi sunnuntaina 29. lokakuuta | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Kellojen siirto#LVM

Kellot talviaikaan ensi sunnuntaina 29. lokakuuta

26.10.2023 | LVM - Tiedote

Siirrymme talviaikaan 29.10.2023. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö 26.10.2023 10:13
Tiedote

Kesäaika päättyy ja talvi- eli normaaliaikaan palataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin ensi sunnuntaina 29. lokakuuta 2023 aamuyöllä klo 4.00.

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että liikenne on silloin vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa.

Kellonajan siirtämisestä luopuminen siirtyy

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellojen siirrosta. Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei kuitenkaan ole toteutunut.

Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Kaikki jäsenmaat eivät ole muodostaneet asiasta kantaansa, mikä on edellytys neuvoston käsittelylle. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Maria Rautavirta, p. 040 718 5975, maria.rautavirta@gov.fi

Lähde: LVM tiedote

 

 

Luitko jo nämä jutut?