Kelloja siirretään kesäaikaan ensi sunnuntaina 26. maaliskuuta | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#LVM#Kellojen siirto

Kelloja siirretään kesäaikaan ensi sunnuntaina 26. maaliskuuta

24.3.2023 | LVM - Tiedote

Siirrymme kesäaikaan sunnuntaina 26.3.2023. Kelloja siirretään tunti eteenpäin. (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö 23.03.2023 15.00
Tiedote

Kesäaika alkaa tulevana viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin ensi sunnuntaina 26. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien ja kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Kelloja siirretään kaikissa jäsenmaissa samana päivänä ja samalla kellonlyömällä.

Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Ajankohdaksi on valittu sunnuntain aamuyö siksi, että liikenne on silloin vähäisintä ja kellojen siirtäminen aiheuttaa vähiten haittaa.

Kellonajan siirtämisestä luopuminen siirtyy

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellojen siirrosta. Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei kuitenkaan ole toteutunut.

Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Kaikki jäsenmaat eivät ole muodostaneet asiasta kantaansa, mikä on edellytys neuvoston käsittelylle. Asian käsittely neuvostossa on siis toistaiseksi pysähtynyt.

Lisätietoja:
yksikön johtaja Maria Rautavirta, p. 040 718 5975, maria.rautavirta@gov.fi

Lähde: LVM-tiedote

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut