Katso tästä 10 suosituinta syytä hankkia sähköauto | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähköautoilu#Autokauppa

Katso tästä 10 suosituinta syytä hankkia sähköauto

24.7.2023 | Autotoday

Kuva: If

Sähköautoilijat ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä: 98 prosenttia autoilijoista suosittelisi sähköautoilua tuttavalleen. Neljä viidestä ottaisi myös seuraavaksi autokseen ehdottomasti sähköauton ja lähes kaikki loputkin todennäköisesti, paljastaa Ifin kyselytutkimus. Tesla-kuskit ovat vielä muitakin vakuuttuneempia.

Tesla-kuskit ovat Ifin tutkimuksen mukaan sähköautoilijoista kaikkein tyytyväisimpiä.

– Sähköautoilu näyttää vakuuttavan autoilijat aivan poikkeuksellisella tavalla. Mitä pidempään on sähköautoillut, sitä tyytyväisempi on, eikä paluuta muuhun käyttövoimaan ole. Tämä ennakoi Suomen autokannan sähköistymisen kiihtyvän edelleen, toteaa sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius Ifistä.

Ajamisen edullisuus on ostotilanteessa ollut ylivoimaisesti merkittävin syy valita sähköauto: sen mainitsee tärkeimpänä tai yhtenä tärkeimmistä syistä kaikista sähköautoilijoista 74 prosenttia ja Tesla-kuskeista peräti 85 prosenttia. Toiseksi tärkeimmäksi nousevat edullisemmat ylläpitokustannukset ja kolmanneksi hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Tesla-kuskeille auton nopeus ja kiihtyvyys sekä turvallisuus ovat selvästi muita tärkeämpiä.

Tiedot käyvät ilmi Ifin kyselytutkimuksesta, johon vastasi huhti-toukokuussa 306 täyssähköautolla ajavaa Ifin asiakasta.

Joka viides ajaa sähköllä aiempaa enemmän

Joka viides sähköautoilija kertoo täyssähköön siirtymisen lisänneen ajamista. Etenkin alle 50-vuotiaat ajavat aiempaa enemmän. Ajon lisääntymistä autoilijat perustelevat yleisimmin edullisuudella ja ajomukavuudella. Vain murto-osalla (4 prosenttia) ajaminen on vähentynyt.

– Ympäristösyyt eivät nouse sähköautoilijoilla enää päällimmäisenä auton valinnassa tai ajomäärissä, eli niitä pidetään varmasti jo eräänlaisena oletusarvona. Ratkaisevinta on, että sähköauto koetaan arjessa käytännölliseksi ja kustannustehokkaaksi, arvioi Sivenius.

Joka viidennen kyselyyn vastanneen autossa on ilmennyt teknisiä vikoja, kuten erilaisia ohjelmisto-ongelmia. Vain harvalla (5 prosenttia) ne ovat kuitenkaan muuttaneet asennetta sähköautoon kielteisemmäksi.

Sähköautoilija haluaa kattavan vakuutuksen

Sähköautoilijoiden mielestä auton vakuutuksessa tärkein ominaisuus, kun hintaa ei huomioida, on akun ja lataustarvikkeiden kattaminen. Toiseksi eniten arvostetaan sitä, että vakuutus sisältää sähköautossa usein olevat osat ja laitteet, kuten lasikatot sekä erilaiset tutkat ja kamerat.

– Sähköautoilijat ovat tietoisia autojen korkeista korjauskustannuksista. Kustannukset vaihtelevat paljon eri automerkkien ja -mallien välillä, mutta erityisesti akuston vauriot ovat tyypillisesti kalliita. Kustannus voi olla kymmeniä tuhansia euroja ja joskus lähennellä jopa auton hintaa, kertoo Sivenius.

Sähköauton akusto kuuluu Ifin autovakuutukseen muiden normaalien osien tapaan. Vakuutukseen kuuluu myös latausjohto. Kotilatausasema puolestaan sisältyy Ifissä laajaan kotivakuutukseen.

If on vakuuttanut Suomessa jo yli 10 000 yksityisasiakkaiden sähköautoa. Vuoden 2023 aikana niiden määrä on kasvanut yli 40 prosentilla ja lähes kolmannes uusista sähköautoilijoista onkin valinnut Ifin autovakuutuksen.

Näistä syistä sähköauto on hankittu

  1. Edullisempi ajaa, 74 %
  2. Edullisemmat ylläpitokustannukset, 57 %
  3. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, 48 %
  4. Uteliaisuus uuteen tekniikkaan, 44 %
  5. Ajettavuus, 34 %
  6. Huoli ilmastosta, 32 %
  7. Nopeus ja kiihtyvyys, 19 %
  8. Luotettavuus, 14 %
  9. Turvallisuus, 11 %
  10. Arvon säilyminen / hyvä jälleenmyyntiarvo, 9 %

Ifin kyselytutkimukseen vastasi huhti-toukokuussa 306 täyssähköautolla ajavaa Ifin asiakasta. Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta Sales Questor Oy.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa