Katsastustoiminnan markkinat keskittyneet suurille ja keskisuurille toimijoille - saatavuus hyvää ja hintakehitys maltillista | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Katsastus#Tilastot

Katsastustoiminnan markkinat keskittyneet suurille ja keskisuurille toimijoille - saatavuus hyvää ja hintakehitys maltillista

21.6.2023 | Traficom - Tiedote

Katsastusmarkkinat näyttävät kulkevan jälleen kohti ketjuuntuneempaa toimintaa. Suuret ja keskisuuret toimijat ovat kasvattaneet omia markkinaosuuksiaan muun muassa yrityskaupoin. Vuoden 2022 lopussa kuusi prosenttia liikennekäytössä olevista henkilöautoista oli katsastamatta.

pakoputki, alusta, katsastus
Kuva: Pixabay

Katsastustoimipaikkojen määrä Suomessa näyttää vakiintuneen noin 550 katsastustoimipaikan tietämille. "Vuosittaista vaihtelua on jonkin verran, mutta pitkään jatkunut toimipaikkojen määrän kasvu näyttää pysähtyneen", toteaa johtava asiantuntija Timo Ojala.

Viime vuosina katsastuspalveluiden saatavuus on säilynyt hyvänä. Yli 95 %:lla suomalaisista matka lähimmälle katsastustoimipaikalle on alle 20 km. Myös raskaan kaluston katsastuspalveluita on tarjolla lähes 300 toimipaikalla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin katsastustoiminnan valvonnan tavoitteena on varmistaa, että katsastustoimintaa harjoitetaan säännösten edellyttämällä tavalla ja että katsastustoiminnassa havaitaan ja määrätään ajoneuvoissa olevat viat ja puutteet korjattaviksi mahdollisimman tehokkaasti. Katsastustoiminnan valvonnan tavoitteena on varmistaa ajoneuvojen turvallisuus ja ympäristöystävällisyys.

"Vertaamalla katsastustoimipaikan määräaikaiskatsastuksessa havaittujen vikojen ja hylättyjen ajoneuvojen osuuksia muiden toimipaikkojen tuloksiin, pystymme kohdistamaan katsastettujen ajoneuvojen uudelleen tarkastuksia niihin toimipaikkoihin, joilla havaitaan vikoja tai hylätään ajoneuvoja yleistä tasoa vähemmän", kertoo Ojala.

Katsastuksen keskihinnoissa ei merkittäviä muutoksia

Katsastuspalveluiden hintakehitys on ollut maltillista viimeisen kahden vuoden aikana. Määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen keskihinnoissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia ja se oli vuoden 2023 alussa noin 49 €. Keskihinnoissa on maakuntakohtaista vaihtelua.

Kuusi prosenttia liikennekäytössä olevista henkilöautoista

määräaikaiskatsastamattomia
Vuoden 2022 lopussa liikennekäytössä oli 3 189 432 autoa - näistä määräaikaiskatsastus oli suorittamatta 624 500 autolta. Liikennekäytössä olevista henkilöautoista määräaikaiskatsastamattomia oli 6 %, pakettiautoista ja kuorma-autoista 10 %, ja linja-autoista 17 %.

"Liikennekäytössä olevat ajoneuvot ovat niitä, jotka eivät ole niin sanotusti seisonnassa, eli niitä ei ole otettu väliaikaisesti pois liikennekäytöstä verojen ja vakuutusmaksujen säästämiseksi. Linja-autoista ei makseta ajoneuvoveroa, joten on mahdollista, että niitä ei poisteta liikennekäytöstä, vaikka olisivat todellisuudessa käyttämättöminä. Jos oman auton katsastusajasta on epävarmuutta, niin katsastusajan voi tarkistaa Traficomin Digikaistalla, liikenteen oma asiointi -palvelussa" muistuttaa Ojala.

Kuva: Traficom

Lisätietoja

Katsastusalan tilannekatsaus 2022

Digikaistan liikenteen oma asiointi -palvelu

Johtava asiantuntija Timo Ojala, timo.ojala@traficom.fi, 029 539 04 71

Lähde: Traficom-tiedote

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut