Kaivinkoneiden kalliit laitteistot varkauksien kohteena Lounais-Suomessa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Varkaus

Kaivinkoneiden kalliit laitteistot varkauksien kohteena Lounais-Suomessa

18.8.2023 | Autotoday

Kuva: Clas von Bell

Poliisille on kesän kuluessa tehty useita ilmoituksia kaivinkoneisiin kohdistuneista varkauksista, joissa kaivinkoneesta on viety kalliita mittauslaitteistoja. Vahinkojen estämiseksi poliisi kehottaa tehostamaan kaivinkoneiden valvontaa sekä mahdollisuuksien mukaan irrottamaan laitteistot työskentelyn päätteeksi.

Poliisi selvittää useita kaivinkoneisiin kohdistuneita epäiltyjä törkeitä varkauksia.

Pelkästään alkukesän aikana poliisille on Lounais-Suomessa ilmoitettu neljästä tapauksesta, jossa kaivinkoneeseen on murtauduttu ja sieltä on viety huomattavan kalliita 3D-mittauslaitteita satelliittiantenneineen.

– Tyypillisimmillään varkaat ovat iskeneet yöllä joko työmaalla tai hallin pihalla seisseeseen kaivinkoneeseen, hajottaneet lukon tai ikkunan ja vieneet irti repimällä koneohjaukseen liittyvää laitteistoa, kuvailee Turun järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmän rikoskomisario Tuomas Kuure Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Laitteet todennäköisesti päättyvät varaosamyyntiin, sillä anastettujen järjestelmien jälleenmyynti ja käyttö kokonaisuudessaan on ilmeisen hankalaa.

Ilmoituksia eri puolilla Suomea

Kunkin anastetun 3D-mittauslaitteiston arvo on noin 20 000–30 000 euroa. Kaivinkoneista on viety myös muuta arvokasta elektroniikkaa, jos sellaista on ollut varkaiden saatavilla.

Lounais-Suomen poliisille ilmoitetuista tapauksista kolme on Turusta, yksi Kankaanpäästä. Poliisin tiedossa on vastaavia tapauksia myös muualta Suomesta, ainakin Forssasta ja Vantaalta.

Poliisi kehottaa kaivinkoneyrittäjiä ja kaivinkoneiden kuljettajia mahdollisuuksien mukaan irrottamaan laitteita esimerkiksi yön ajaksi. Laitteistojen kiinnitystavat vaihtelevat, mutta pikakiinnitysten avulla ainakin näyttö ja keskusyksikkö ovat useimmissa tapauksissa irrotettavissa ja otettavissa mukaan.

– Myös kaivinkoneiden valvontaan kannattaa kiinnittää huomiota, Kuure muistuttaa.

Lounais-Suomen poliisi jatkaa tapausten selvittämistä muun muassa rikospaikoilla tehdyn teknisen tutkinnan avulla.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut