Halpa auto ei aina ole halpa! Katso tästä viisi auton kokonaiskustannuksiin vaikuttavaa asiaa! | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Autokauppa#Henkilöautot

Halpa auto ei aina ole halpa! Katso tästä viisi auton kokonaiskustannuksiin vaikuttavaa asiaa!

26.9.2022 | Autotoday

Kuva: Kamux

Inflaatio, sähkön ja polttoaineen korkeat hinnat sekä korkojen nousu ovat tällä hetkellä meidän kaikkien mielessä. Uuden auton ostaminen taloudellisesti tiukkoina aikoina voi olla haasteellista, ja huomioon on otettava monia asioita.

Kamux listaa nyt viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä, kun valitset autoa.

Jotta autokauppa onnistuisi mahdollisimman hyvin, on tärkeää tarkastella, mitkä asiat lisäävät autoilun kokonaiskustannuksia. Tutki ennen kaikkea omia tarpeitasi ja sitä, miten käytät autoa. Jos työmatkasi ovat pitkiä, voi olla syytä investoida pienikulutuksiseen autoon.

Jos taas tarvitset autoa pääsääntöisesti lyhyemmille matkoille, on tärkeämpää varmistaa, että ajoneuvovero- tai huoltokustannukset eivät ole liian korkeat. Myös auton arvon alenemalla on merkitystä, jos ei aio ajaa kyseisellä autolla sen elinkaaren loppuun saakka.

Kokonaiskustannuksiltaan edullisimman auton löytämiseksi on tärkeintä lähteä liikkeelle itsestäsi ja omista tarpeistasi. Pidä kriteerit mielessä ja keskity siihen, mikä on sinulle ja taloudellesi tärkeintä.

Tässä Kamux luettelee viisi asiaa, jotka kannatta ottaa huomioon seuraavaa autoa ostaessasi:

1. Auton arvon aleneminen

Auton arvon aleneminen on väistämätöntä. Yleensä arvonalennus seuraa ostohintaa, mikä tarkoittaa, että kalliimman auton arvonalennus on todennäköisesti suurempi. Nyrkkisääntö on, että käytetyn auton arvo laskee vähemmän kuin uuden auton. Yksi keino välttää pahin arvon aleneminen on valita hieman vanhempi auto, sillä arvon aleneminen on aina suurin auton elinkaaren alussa. Arvon aleneminen vaihtelee kuitenkin huomattavasti eri merkkien välillä. Esimerkiksi Kia, Volvo ja Toyota menettävät moottoreidensa ja halutun tuotemerkkinsä vuoksi arvoansa monia muita merkkejä hitaammin.

2. Polttoaineen kulutus

Nyt kun bensiinin, dieselin ja sähkön hinnat ovat korkeat, on vaikea välttää isoa polttoainelaskua. On kuitenkin autoja, jotka ovat hieman taloudellisempia kuin toiset. Yleisesti ottaen kannattaa valita pienempi ja kevyempi auto, jos haluat pitää polttoaineen kulutuksen alhaisena. On kuitenkin olemassa myös isompia autoja, jotka kuluttavat suhteellisen vähän polttoainetta. Esimerkkejä autoista, joiden polttoaineenkulutus on alhainen, ovat Peugeot 208, Citroen C3 ja Renault Clio.

3. Huoltokulut

Huoltokustannukset muodostavat suuren osan auton kokonaiskustannuksista, eikä niitä pidä unohtaa. Mitä vanhempi auto, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee. Huoltokustannuksiin kannattaa kuitenkin perehtyä ennen auton ostamista, sillä merkkikohtaisissa huoltokustannuksissa on eroja. Nissan, Mazda ja Renault ovat autoja, joiden huoltokustannukset ovat keskimääräistä pienempiä. Lisäksi sähköautojen huolto on pidemmällä aikavälillä halvempaa, sillä sähköautossa on vähemmän kuluvia osia.

4. Verot

On tärkeää pitää mielessä, että ajoneuvoveron määrä riippuu auton hiilidioksidipäästötasosta ja käyttövoimasta. Myös auton käyttöönottovuosi vaikuttaa ajoneuvoveron määrään.

Henkilöauton ajoneuvovero koostuu kahdesta osasta: perusverosta, joka perustuu ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin, sekä mahdollisesta käyttövoimaverosta, joka määrätään muuta kuin moottoribensiiniä polttoaineenaan käyttäville ajoneuvoille. Perusveron määrä vuositasolla on auton ominaisuuksista riippuen välillä 53,29 – 654,44 euroa.

Dieselkäyttöisestä henkilöautosta maksetaan yhdistelmäveroa, joka koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Jos auton käyttövoimana on yksinomaan sähkö tai vety, perusvero on 53,29 euroa vuodessa. Jos sähkö- tai vetyauto on otettu käyttöön ensimmäisen kerran 1.10.2021 tai sen jälkeen, vero on kuitenkin 118,29 euroa vuodessa.

5. Vakuutusmaksut

Liikennevakuutus on Suomessa pakollinen. Monissa tapauksissa autolle kannattaa hankkia lisäturvaa ottamalla lisäksi vapaaehtoinen autovakuutus eli ns. kaskovakuutus. On kuitenkin tärkeä tarkistaa, että vakuutus kattaa tarpeesi ja sopii kukkarollesi. Onkin hyvä pysähtyä miettimään, mitä tarvitset vakuutuksessasi ja mitä et, ja vertailla eri vakuutuksia. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa vakuutettavan auton lisäksi moni asia, kuten ikäsi ja asuinpaikkasi. Hyvä automyyjä osaa auttaa sinua myös sopivan vakuutuksen valinnassa.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell