Hallitus esittää hankintatukien muutosten vahvistamista | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Tiedotteet
#Hankintatuki#Sähkökuorma-auto#Pakettiautot

Hallitus esittää hankintatukien muutosten vahvistamista

14.12.2023 | LVM - Tiedote

Mies kuljettaa pakettia kärryillä pakettiautosta (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö 14.12.2023 14.18 
Tiedote 

Hallitus esittää, että tasavallan presidentti vahvistaisi muutokset vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankinnan sekä ajoneuvon vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaksi muuntamisen määräaikaisesta tukemisesta annettuun lakiin.

Lakia muutetaan vastaamaan EU:n valtiontukilainsäädännön muutoksia. 

Lakia sovelletaan paketti- ja kuorma-auton hankintatukeen, jota haetaan viimeistään 31.12.2024. Jatkossa tukea voi hakea myös vetykäyttöisille paketti- ja kuorma-autoille. Vetykäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tukeminen perustuu vuoden 2023 talousarviopäätöksiin, joten uuden tuen aloittaminen ei lisää valtion menoja.

Samalla täyssähköauton hankintatukia ja henkilöautojen muuntotukia koskevaa sääntelyä kumotaan, sillä niiden hakuaika on päättynyt. Eduskunta edellytti lausumassaan uutta hallituksen esitystä, jolla lainsäädäntöön palautetaan mahdollisuus kaasu- ja etanolikonversioiden tukiin.

Jatkossa osa kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuista voidaan myöntää vähämerkityksisenä tukena nk. de minimis -asetuksen perusteella. Kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukea ei voida kuitenkaan myöntää yrityksille maanteiden tavarakuljetuksiin.

Tämä johtuu vuoden 2023 loppuun voimassa olevan de minimis -asetuksen rajauksista. Kansallista hankinta- ja muuntotukiohjelmaa on tarkoitus arvioida uudelleen, kun uusi de minimis -asetus on julkaistu.

Mitä seuraavaksi?

Hallitus esittää, että Tasavallan presidentti vahvistaisi hankinta- ja muuntotukilain muutoksen ja määräisi sen tulemaan voimaan 31.12.2023. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 15.12.2023.

Lisätietoja:

  • yksikön päällikkö Miikka Rainiala, p. 0295 342 051, miikka.rainiala(at)gov.fi
  • yksikön päällikkö Päivi Antikainen, p. 0295 342 101, paivi.antikainen(at)gov.fi

 Lähde: LVM-tiedote

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa