Goodyearin tekniikan avulla tehdään renkaasta tietokeskus | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Renkaat#Goodyear

Goodyearin tekniikan avulla tehdään renkaasta tietokeskus

20.1.2023 | Autotoday

Kuva: Goodyear

Goodyear ja Gatik ovat ottaneet merkittävän edistysaskeleen kohti turvallisempaa ja kestävämpää autonomista tavaraliikennettä, todetaan Godyearin tiedotteessa.

Ne ovat osoittaneet soveltuvuusselvityksessä, että Goodyear SightLine -teknologialla varustetut älykkäät renkaat pystyvät arvioimaan tarkasti renkaan ja tien kitkapotentiaalin ja tuottamaan reaaliaikaista tietoa Gatikin automaattiseen ajojärjestelmään (ADS).

Läpimurto laajentaa renkaan ominaisuuksia tuottamalla kriittistä tietoa, jonka avulla voidaan parantaa ajoneuvon turvallisuutta ja suorituskykyä sekä parantaa tehokkuutta ja luoda lisäarvoa Gatikin asiakkaille lyhyen matkan liikenteen B2B-markkinoilla.

Goodyear ja Gatik ovat ottaneet äskettäin käyttöön tiekitkan havaitsevia ominaisuuksia Kanadassa. Ne perustuvat rengasanturien tuottaman tiedon jatkuvaan mittaamiseen.

Nämä tiedot yhdistetään muihin ajoneuvotietoihin ja Goodyearin omiin pilvipohjaisiin algoritmeihin, jotta ajoneuvon suorituskyky voidaan optimoida.

Goodyearin SightLine-ratkaisun tuottamien kitka-arvioiden avulla pystyttiin havaitsemaan olosuhteet, joissa pito on huono (esim. lumiset tai jäiset olosuhteet), ja siirtämään nämä tiedot Gatikin autonomisen kaluston käyttöön. Tämä parantaa Gatikin kaupallisen toiminnan turvallisuutta ja suorituskykyä Kanadan haasteellisessa talvi-ilmastossa.

Tiekitkaa koskevan tiedon avulla renkailla voidaan edistää sujuvampaa, turvallisempaa ja kestävämpää ajamista. Tämä on autonomisten ajoneuvojen kannalta kriittistä tietoa, kun suunnitellaan reittejä ja annetaan suosituksia turvallisesta ajonopeudesta, ajoneuvon kiihdytysrajoista ja ajoneuvojen välisestä etäisyydestä.

Goodyearin SightLine-teknologia mittaa renkaiden kulumista, kuormitusta, painetta ja lämpötilaa. Se arvioi renkaan ja tien välisen kitkapotentiaalin yhdistämällä tiedon reaaliaikaisista tiesäätiedoista sekä Goodyearin patentoimista kumikitkamalleista.

Tämän reaaliaikaisen tiedon avulla Gatikin kalusto voi reagoida turvallisesti ja tehokkaasti haasteellisiin olosuhteisiin suunnitellussa toimintaympäristössään.

Goodyearin SightLine-teknologia tuo valtavasti tulevaisuuden mahdollisuuksia autonomiseen ajamiseen. Goodyear aikoo myös ottaa SightLine-teknologian käyttöön valikoiduissa ajoneuvoissa ja tuoda sen liikkumisen markkinoille jo tänä vuonna.

– Rengas on ajoneuvon ainoa maata koskettava osa. Edistyksellinen uusi ratkaisumme parantaa turvallisuutta ja suorituskykyä tuottamalla ajoneuvolle erittäin tärkeää tietoa, sanoo Goodyearin Chris Helsel.

– Tämä on jälleen uusi askel renkaiden kehityksessä. Perinteisten tehtäviensä lisäksi rengas on nyt myös tietokeskus.

– Gatik on sitoutunut tuottamaan asiakkailleen ratkaisun, joka parantaa entisestään toimialan vaatimustasoa turvallisuudessa, tehokkuudessa ja suorituskyvyssä, sanoo Gatikin Arjun Narang.

– Goodyearin uraauurtavan SightLine-teknologian avulla voimme toteuttaa näitä periaatteita toiminnassamme ja varmistaa, että luomme lisäarvoa ja parannamme turvallisuutta tavaroiden kuljetuksessa satamista varastoihin ja jakelukeskuksiin.

Gatik

Gatik on autonomisen keskipitkän matkan logistiikan johtava yritys, joka toimittaa tavaroita turvallisesti ja tehokkaasti kevyellä sekä keskiraskaalla kalustollaan. Yhtiö keskittyy vähittäiskaupan lyhyen matkan B2B-logistiikkaan Fortune 500 -yrityksille, joita ovat esimerkiksi Loblaw, Walmart, KBX ja Georgia-Pacific.

Vuonna 2021 siitä tuli maailman ensimmäinen yritys, joka tekee kaupallisia keskipitkän matkan toimituksia kuskittomilla ajoneuvoilla. Gatikin luokkien 3–6 autonomiset umpikoriset kuorma-autot on otettu kaupalliseen käyttöön monilla markkinoilla, esimerkiksi Ontariossa, Teksasissa, Arkansasissa ja Louisianassa. Gatikin yhteistyökumppanit ovat toimialojensa johtavia yrityksiä, kuten Goodyear, Ryder, Isuzu ja Cummins.

Gatikin perustivat autonomisen teknologiateollisuuden konkarit vuonna 2017. Yhtiöllä on toimipaikat Torontossa Ontariossa ja Mountain View’ssa Kaliforniassa.

Vuonna 2022 Forbes nimesi Gatikin yhdeksi Amerikan parhaista start-up-työnantajista ja Fast Company nimesi yhtiön maailmaa muuttavaksi ideaksi (World Changing Idea).

Vuonna 2021 Gatik pääsi Forbesin AI 50 -listalle ja World Economic Forum nimesi sen teknologian edelläkävijäksi (Technology Pioneer).

Lähde: Autotoday | Clas von Bell