Eurooppalaiset ovat halukkaampia kuin koskaan aiemmin siirtymään sähköiseen autoiluun | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähköautoilu#Liikenteessä

Eurooppalaiset ovat halukkaampia kuin koskaan aiemmin siirtymään sähköiseen autoiluun

12.5.2023 | Autotoday

Kuva: Antti Järveläinen

Eurooppalaiset ovat halukkaampia kuin koskaan aiemmin siirtymään sähköiseen autoiluun. Tämä on selvästi nähtävissä autoleasingyritys LeasePlanin EV Readiness Index 2023 -tutkimuksesta, joka listaa 22 Euroopan maata sen mukaan, miten valmiita maat ovat sähköisten autojen yleistymiseen.

Tulokset perustuvat kolmeen tekijään:

  • sähköautojen määrä, ladattavat hybridit mukaan lukien
  • latausverkoston kattavuus, julkisten latauspisteiden ja pikalaturien saatavuus mukaan lukien
  • kustannukset & kannustimet, energian hintataso mukaan lukien.

Suomi on vuoden 2023 listauksessa jaetulla sijalla 7 ja kuuluu sähköisen autoilun näkökulmasta kaikkein kehittyneimpien maiden joukkoon. Sijoittumista listalla rajoittaa eniten infrastruktuurin taso.

– On hienoa nähdä sähköautoilun valmiuden nousseen jälleen sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Tuorein listauksemme osoittaa, että autoilijat ovat monilta osin jo valmiita vaihtamaan sähköiseen ajoneuvoon, mutta erityisesti Suomen latausinfrastruktuuriin on vielä panostettava, jotta siirtymästä tulisi entistäkin luontevampi. Lisäksi on hyvä huomata, että mittauksen ulkopuolelle jää edelleen monia tunnettuja latauksen haasteita, kuten kotilatauksen saatavuus, julkisten laturien toimintavarmuus, lataushinnoittelun läpinäkyvyys sekä eri toimijoiden latausverkostojen ristiinkäytettävyys. Eli vaikka tuoreimmat tutkimustuloksemme ovat ehdottomasti lupaavia, työtä on vielä tehtävänä sekä Suomessa että muualla Euroopassa, LeasePlan Suomen toimitusjohtaja Petteri Pihlas toteaa.

Listan mukaan sähköautojen näkökulmasta kaikkein kehittynein Euroopan maa on Norja. Seuraavina tulevat Hollanti, Britannia, Itävalta, Ruotsi ja Luxemburg. Tasapistein Suomen kanssa on Belgia ja Tanska.

Suurin valmiuden kasvu viime vuoteen verrattuna nähdään Tanskassa, jonka yhteistulos nousi 8 pistettä ja paikka listalla parani sijasta 11 jaetulle sijalle 7.

Tärkeimmät havainnot EV Readiness Index 2023 -listauksesta

  • Suomi on vuoden 2023 listauksessa sijalla 7 ja kuuluu sähköisen autoilun näkökulmasta kaikkein kehittyneimpien maiden joukkoon.
  • Kaikkien mukana olleiden maiden yhteenlaskettu sähköautovalmius on noussut 12 % (yhteensä 72 pistettä).
  • Sähköautomarkkinoiden kypsyys, eli sähköautojen määrä, on noussut 19 % (42 pistettä) kaikkia maita tarkasteltaessa. Sähköautot ovat siis aiempaa paremmin läsnä Euroopan maissa.
  • Latausinfrastruktuuri on parantunut paljon – yhteensä 43 % (45 pistettä) kaikkia maita tarkasteltaessa. Jatkossa hallintojen on tärkeää panostaa latausinfrastruktuurin parantamiseen sekä paikallisesti että Euroopan tasolla, jotta latauspisteiden saatavuus pysyy ajoneuvokysynnän kasvun tahdissa.
  • Vaikka sähköautot ovat edelleen useimmissa Euroopan maissa kokonaiskustannuksiltaan edullisempia kuin vastaava polttomoottoriauto, sähköauton omistamisen kokonaiskulupisteet ovat silti heikentyneet 6 % (14 pistettä). Pääsyy tähän ovat vuonna 2022 nousseet energiahinnat.

LeasePlan EV Readiness Index 2023 -raportti.pdf

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa