Ensimmäisenä maailmassa: Kirjastokortilla sähköauto käyttöön päiväksi | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähköautoilu#Kirjasto

Ensimmäisenä maailmassa: Kirjastokortilla sähköauto käyttöön päiväksi

7.5.2023 | Autotoday

Kuva: Julio Giuseppi

Toukokuun alussa Suomen vanha pääkaupunki saa todistaa jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Turun kaupunginkirjasto ja Toyota Auto Finland Oy järjestävät yhteistyössä kokeilun, jonka tavoitteena on tehdä lähipäästötön liikkuminen mahdolliseksi kaikille.

Kokeilun aikana kirjastokortilla voidaan varata omaan käyttöön täyssähköinen Toyota bZ4X -henkilöauto.

Kokeilun perusajatus on yksinkertaisuudessaan merkittävä. Turun kaupunginkirjasto ja Toyota Auto Finland Oy tarjoavat mahdollisuuden varata yksityishenkilön käyttöön Toyota bZ4X -henkilöauton.

Varaus tapahtuu samalla tavalla kuin vaikkapa Hemingwayn klassikoiden kohdalla. Laina-aika on toki hieman lyhyempi, jolla halutaan varmistaa mahdollisimman monen pääsy tämän ainutlaatuisen kokemuksen pariin.

Toyota bZ4X on täyssähköinen henkilöauto, joka tarjoaa automaattisesti jokaisen lainan päälle mielenrauhaa lähipäästöttömyyden muodossa.

Kirjastot toivat internetin aikoinaan kaikkien ulottuville, ja nykyään kirjastojen tehtäviin kuuluu myös kansalaisten teknologiatietämyksen kasvattaminen.

– Teknologinen tasa-arvo on meille tärkeä arvo. Haluamme jakaa tietoa uudenlaisista vaihtoehdoista ja innovaatioista sekä mahdollistaa erilaisia tapahtumia, kertoo Turun kaupunginkirjaston kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.

Turun kaupunginkirjastossa on toteutettu viime vuosina monenlaisia kokeiluja, joten sähköauton lisääminen lainausjärjestelmään sopi hyvin siihen jatkumoon. Turun kaupunki aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä ja liikenteellä on merkittävä rooli tavoitteen saavuttamisessa.

– Otimme käyttöön sähköisen kirjastoauton ensimmäisenä Suomessa. Nyt tarjoamme sähköauton lainaamismahdollisuuden tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Turkulaisille on kunnia-asia olla tekemässä asioita ensimmäisten joukossa, Pilppula sanoo.

Kokeilun alkamisviikolla keskiviikkona 10.5. kello 17.30–19.30 järjestetään Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) kaikille avoin keskustelutilaisuus, jossa pohditaan liikkumisen ja kestävän kaupunkisuunnittelun suuntaviivoja nyt ja tulevaisuudessa.

Keskustelua johtaa kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula. Muita panelisteja ovat:

  • Stella Aaltonen, Turun kaupungin liikkumisen ja liikenteen hankepäällikkö
  • Hanna Kalenoja, Autoalan tiedotuskeskus, liikenteen erityisasiantuntija
  • Katariina Kiviluoto, Turun AMK, kestävän kehityksen erityisasiantuntija
  • Pekka Karvinen, Toyota Auto Finland Oy, tiedotuspäällikkö

Sähköauton voi lainata Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston Varaamon kautta 8.5.–28.5. välisenä aikana. Tarkemmat lainausehdot ja ohjeet löytyvät varaamon sivuilta https://www.turku.fi/s%C3%A4hk%C3%B6autokirjastosta .

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä jutut