Ensi kesänä Suomeen tulee uudistunut Toyota Yaris Cross | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Toyota#Henkilöautot

Ensi kesänä Suomeen tulee uudistunut Toyota Yaris Cross

27.11.2023 | Autotoday

Toyota Yaris Cross Premiere Edition. Kuva: Toyota.

Toyota vahvistaa asemiaan B-SUV-segmentissä, jossa Yaris Cross on Euroopan tasolla kärjessä kuluvan vuoden 2023 osalta. Uudistuva malli tarjoaa ensi kesänä markkinoille saapuessaan mm. uuden, tehokkaamman hybridivoimalinjan, uudenlaisen, digitaalisen käyttökokemuksen sekä hiotumpaa ulkonäköä.

Unohtaa ei sovi myöskään uusimman sukupolven Toyota T-Mate -järjestelmää, jonka lukuisat aktiiviset avustin- ja turvajärjestelmät ovat kuljettajan ja matkustajien tukena ja turvana jokaisella ajokerralla.

Kaksi tehoversiota

Uudistuva Yaris Cross jakaa Yaris-mallin kanssa jatkossa voimalinjavalikoiman, missä 1.5 Hybrid -hybridijärjestelmä on saatavilla kahtena eri tehoversiona. Tehokkaamman järjestelmän suurin ulostuloteho on 97 kW (132 hv) totutun, jatkossakin erittäin suositun version 85 kW (116 hv) -tehoon verrattuna.

Toyota Yaris Cross Premiere Edition. Kuva: Toyota.

Kahden tehoversion ero näkyy mm. puolen sekunnin erolla 0–100 km/h -kiihtyvyydessä ja 0,4 sekunnin erolla 80–120 km/h -ohituskiihtyvyydessä. Tästä huolimatta CO2 -päästöt ovat luokkansa pienimmät, varustetason mukaan 103–122 g/km.

Suurempi sähköinen teho merkitsee ennen kaikkea jokapäiväisen ajettavuuden parantumista sekä kaupungissa että etenkin maantiellä. GA-B-alustarakenne suorastaan nauttii lisätehosta, sillä sen todistetusti etevät ominaisuudet paranevat tehon ja kiihtyvyyden kasvaessa. Jo nyt hybridivoimalinja on ollut tärkeimpiä Yaris Cross -mallin hankintaan vaikuttaneita tekijöitä, ja jatkossa valittavissa on kaksi erilaista vaihtoehtoa.

Digitaalinen käyttökokemus

Kuljettajalle tarjottava informaatio, auton liitettävyyspalvelut ja viihde on muodostavat uudenlaisen kokonaisuuden. Sen osina toimivat mm. laajalti muokattavissa oleva mittaristonäkymä sekä aiempaa monipuolisempi ja nopeampi multimediajärjestelmä.

Toyota Yaris Cross Premiere Edition. Kuva: Toyota.

Varustetason mukaan 7- tai 12,3-tuumainen mittaristo tarjoaa selkeällä tavalla kaiken tarvittavan tiedon erilaisissa valaistusolosuhteissa. Toyota Smart Connect -mediajärjestelmä puolestaan tarjoaa intuitiivisen helpon käytettävyyden ja esimerkiksi pilvipohjaisen navigointijärjestelmän aina ajantasaisine karttoineen ja liikennetietoineen.

Langaton älypuhelinintegraatio kuuluu luonnollisesti samaan pakettiin, ja järjestelmä tukee niin mediajärjestelmän itsensä kuin esimerkiksi Toyota T-Mate -avustin- ja turvajärjestelmien OTA (over-the-air) -päivityksiä.

Helppokäyttöisyyttä digitaalisella avaimella

Uudistuva Toyota Yaris Cross saa varustevalikoimaansa digitaalisen avaimen, mikä mahdollistaa älyavainjärjestelmän käytön MyT-sovelluksen avulla. Jopa viisi käyttäjää voi älypuhelimellaan käyttää autoa ilman fyysistä avainta. Samoin sovelluksen kautta on käytettävissä etähallintatoiminnot, kuten esilämmitys tai -jäähdytys sekä keskuslukituksen käyttäminen.

Stressitöntä ja turvallista matkaa – Toyota T-Mate

Toyota T-Mate tarkoittaa lukuisten kuljettajaa avustavien järjestelmien sekä aktiivisten turvallisuusjärjestelmien yhteenliittymää. Turvallisuus ei ole pelkästään Toyotan vakiovaruste vaan sisäänrakennettu ominaisuus.

Järjestelmän uusin sukupolvi tarjoaa uusimman kamera- ja tutkateknologian turvin mahdollisuuden tunnistaa ja välttää lukuisia erilaisia vaaratilanteita muiden tienkäyttäjien kanssa, ovat he sitten autoilijoita, jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai moottoripyöräilijöitä. Toyota T-Mate tekee arkipäiväisestä liikkumisesta turvallisempaa kaikille.

Toyota Yaris Cross Premiere Edition. Kuva: Toyota.

Esimerkkinä huomaamattomasti kuljettajaa avustavista järjestelmistä PDA (Proactive Driving Assist) ottaa huomioon edellä ajavan auton nopeuden ja sen muutokset, vaikkei vakiovarusteista, mukautuvaa vakionopeudensäädintä käytettäisikään. Se hidastaa auton vauhtia juuri sopivasti kaasupoljinta kevennettäessä, ja lisäksi se vaikuttaa ohjaustehostukseen mutkissa antaen juuri oikeanlaisen tehostuksen auttaen kuljettajaa ohjaamaan pehmeällä ajolinjalla.

Uusi EDSS-järjestelmä (Emergency Driving Stop System) auttaa, jos kuljettaja ei syystä tai toisesta pysty enää esimerkiksi sairaskohtauksen vuoksi hallitsemaan autoa. Mikäli järjestelmä havaitsee, ettei hallintalaitteita ole käytetty hetkeen, antaa järjestelmä varoitusäänen. Jos siihen ei reagoida, pysähtyy auto itsestään, aktivoi hätävilkut ja avaa keskuslukituksen.

Uudenlaista tyyliä – Yaris Cross Premiere Edition

Toyota Yaris Cross -mallin nykyaikainen tyyli on miellyttänyt silmää jo ensiesittelystään lähtien, sillä ilmentäähän se kompaktin ja ketterän auton olevan kuin kotonaan sekä ruuhkaisemmissa kaupungeissa että rauhallisemmilla maalaisteillä. Tuota tyyliä korostaa uudistuvan Yaris Cross -mallin uusi huippuversio, Premiere Edition.

Premiere Edition tarjoaa eksklusiivisen, uuden Urban Khaki -ulkovärin, jota korostetaan mustalla katolla. Nurkissa komeilevat uudet, 18-tuumaiset tummanharmaat ja koneistetuilla pinnoilla ehostetut viisipuolaiset vanteet.

Tämä rohkean, lähes karskin teeman luontaisena jatkona sisätiloissa nähdään koristelinjoja sekä verhoilujen tikkauksia, jotka ovat samaa sävyä ulkovärin kanssa. Ulkovärivaihtoehdoiksi on saatavilla myös Platinum Pearl White -helmiäisvalkoinen sekä Silver Metallic -hopea.

Uudistuva Toyota Yaris Cross saapuu Suomeen kesällä 2024.

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa