Boschin uusi ratkaisu tuo sähkökäyttöisiin pakettiautoihin ja kuorma-autoihin lisää vääntöä ja pidentää ajokantamaa | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Sähkö#Raskas liikenne

Boschin uusi ratkaisu tuo sähkökäyttöisiin pakettiautoihin ja kuorma-autoihin lisää vääntöä ja pidentää ajokantamaa

19.9.2022 | Autotoday

Bosch tuo uuden, kooltaan pienemmän mutta tehokkaamman sähkökäytön pakettiautoihin ja keskikokoisiin kuorma-autoihin. Uusi sähkökäyttöyksikkö otetaan ensimmäisenä käyttöön Daimler Truckissa.

Kuva: Bosch

Pakettiautot ja keskikokoiset kuorma-autot ovat tärkeitä kaupunkien tavarajakelussa. Sähkötoimisina ne vähentävät äänisaastetta ja ovat päästöttömiä, mikä vaikuttaa kaupunkien ilmanlaatuun.

Bosch aloittaa uuden, pakettiautoihin suunnatun sähkökäyttöyksikön massatuotannon. Uusi sähkökäyttö koostuu sähkömoottorista ja integroidusta invertteristä eli vaihtosuuntaajasta.

Sähkömoottori ja invertteri painavat yhteensä noin 80 kg. Bosch on vähentänyt sähkön häviöitä yli 20 prosenttia uusilla tehopuolijohteilla, joiden ansiosta invertterin teho nousee 97 prosenttiin.

Tämä parantaa ajoneuvojen ajokantamaa. Joustavan rakenteen johdosta uusi käyttömoduuli on entistä helpompi integroida sekä nykyisiin että uusiin automalleihin.

Uusi yksikkö otetaan ensimmäisenä käyttöön Daimler Truckissa. Yksikköä on täydennetty DC/DC-konvertterilla ja Boschin ajoneuvon voimansiirron ohjausyksiköllä.

Yksikön maksimiteho on 129 kW ja jatkuva teho 100 kW. Kestomagnetoitu tahtikone voi tuottaa lyhytaikaisesti jopa 430 newtonmetrin huippuvääntömomentin.

Jopa 8,5 tonnin ajoneuvoissa tämä takaa erinomaisen ajokyvyn kaikissa olosuhteissa – myös mäkisissä kaupungeissa, kuten Tokiossa, Roomassa tai San Franciscossa.

Uudet mikro-ohjaimet tuovat tehoa

Sähkömoottorin ja invertterin malli pohjautuu Boschin henkilöautosegmentissä käytettyyn teknologiaan. Tämä nopeutti kehitystyötä ja vähensi kustannuksia.

Koska sähkökäyttömoduuli upotetaan ajoneuvon olemassa olevaan vesijäähdytysjärjestelmään, öljypohjaista jäähdytysjärjestelmää ei tarvita. Lisäksi sähkömoottorin korkea kierrosmäärä takaa, että yksinopeuksinen vaihteisto täyttää kaikki vaatimukset.

Uuden sähkökäytön pienemmät mitat mahdollistavat myös yhdestä osasta koostuvan akun käyttämisen.

Uudet mikro-ohjaimet tarjoavat huomattavasti suuremman tehon monimutkaisten ohjausalgoritmien käsittelyn millisekuntien sisällä. Näin ollen ohjelmisto on suurelta osin vastuussa sähkökäytön toiminnasta ja sitä voidaan räätälöidä asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Sähkökäyttömoduuleja tuotetaan Saksan Hildesheimissa, joka on Boschin päätuotantolaitos sähkökäytöille.

Laaja tuoteportfolio ja isoja investointeja sähköiseen liikenteeseen

Vuodesta 2018 alkaen Boschilla on ollut jo 170 sähköisen liikenteen tuotantoprojektia. Myynnin odotetaan ylittävän 5 miljardin rajan vuonna 2025.

Boschilla on laaja tuoteportfolio aina yksittäisistä sensoreista, sähkömoottoreista, sähköelektroniikasta ja sähköisistä ohjausyksiköistä integroituihin ratkaisuihin (kuten eAxle) sekä valmiiksi integroituihin moduuleihin.

Esimerkiksi ajomoduulissa, joka integroi käytön, ohjauksen ja jarrut, on yksinkertaistetut rajapinnat, mikä parantaa komponenttien välistä vuorovaikutusta.

Tämä puolestaan varmistaa optimaalisen vuorovaikutuksen sähköajoneuvon järjestelmien ja osakokoonpanojen välillä, kuten ajoneuvon vakauttamisen ja energian talteenoton.

 

Lähde: Autotoday | Clas von Bell