Autoala: Jakeluvelvoitteen maltillinen korotus on oikeansuuntainen toimenpide, mutta lisätoimia tarvitaan | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Uutiset
#Raskas liikenne#Liikenteessä

Autoala: Jakeluvelvoitteen maltillinen korotus on oikeansuuntainen toimenpide, mutta lisätoimia tarvitaan

28.7.2023 | Autotoday

On tärkeää, että hallitus on palauttamassa uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen kasvu-uralle, sillä liikenteelle asetettuja päästövähennystavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa ilman kasvavaa jakeluvelvoitetta, todetaan Autoalan tiedotteessa.

Kuva: Matti Sulanto

Hallitusohjelmassa esitetyillä ratkaisuilla voidaan hillitä jakeluvelvoitteen kasvun aiheuttamaa polttoaineiden hintojen nousua. Jakeluvelvoitteen maltillisen vuonna 2025 alkavan nousun kustannusvaikutuksia kompensoidaan muun muassa laskemalla polttoaineiden verotusta, sisällyttämällä liikennesähkö jakeluvelvoitteeseen sekä uudenlaisella jakeluvelvoitteen joustomekanismilla, jossa jakelijat voisivat täyttää velvoitetta rajatusti ostamalla päästövähennyksiä muilta taakanjako- ja maakäyttösektorin osa-alueilta.

On arvioitu, että maatalous- ja maankäyttösektorilla on käytettävissä monia päästövähennystoimia, joiden kustannukset ovat huomattavasti alemmat kuin jakeluvelvoitteella. Myös vuosittaisen ajoneuvoveron pieni alennus kompensoi osaltaan jakeluvelvoitteen mahdollisia hintapaineita.

– Hallitusohjelman linjaukset hillitsevät autoilun kokonaiskustannusten ja liikenteen verotaakan kasvua. Tieliikenteen kustannus- ja verotasolla on tärkeä merkitys kansalaisten liikkumismahdollisuuksille ja elinkeinoelämän kilpailukyvylle, muistuttaa toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta.

Liikenteen sähköistymisen toimia ei saa unohtaa

Alkavalla hallituskaudella tulisi panostaa erityisesti sähköistymisen nopeuttamiseen. Sähköistymistä nopeuttavana toimenpiteenä hallitusohjelmassa on nostettu esille latausinfratukien jatkaminen. Hallitusohjelman painotus erityisesti raskaan kaluston latausinfran kehittämistarpeisiin on olennaisen tärkeää.

Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen lisäksi päästövähennystavoitteiden saavuttaminen edellyttää nykyistä huomattavasti nopeampaa sähköistymistä. Lataus- ja jakeluinfratukien lisäksi sähköistymisen nopeuttaminen vaatii autokannan kierron nopeuttamista.

– Uusien autojen kysynnän poikkeuksellisen pitkäaikaisen heikkenemisen takia autokannan kiertoa tulisi nopeuttaa autoveroa alentamalla ja romutuspalkkiokampanjoilla, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Myös täyssähköisten henkilöautojen hankintatuelle on vielä lähivuosina suuri tarve, sillä sähköautojen hankintahinta on edelleen huomattavasti polttomoottoriautoa korkeampi.

  

Lähde: Autotoday | Clas von Bell

 

 

Luitko jo nämä uutiset?