Ajoneuvo on kunnossa, entä kuljettaja? | Kuljettaja.fi
Artikkelit | Liikenteessä
#Hyvinvointi

Ajoneuvo on kunnossa, entä kuljettaja?

5.5.2022 | Janne Kuusela

Ammattikuljettajan työuran aikana kertyy kilometrejä niin paljon, ettei niiden ajamiseen riitä yhden auton elinkaari. Kaluston kuluessa ja tekniikan kehittyessä auto vaihtuu uran aikana useampaan otteeseen uuteen tai ainakin vähän vähemmän käytettyyn. Auto vaihtuu, mutta kuljettaja pysyy samana. 

Kuva: Volvo Trucks

Kuljetusyritykset ja kuljettajat pitävät yleensä hyvää huolta kalustostaan, onhan se perusedellytys tuottavalle liiketoiminnalle. Autoissa käytetään laadukasta polttoainetta ja vain valmistajan suosittelemaa moottoriöljyä ja muita nesteitä. Autoja myös huolletaan pääsääntöisesti hyvin; öljyt vaihdetaan, alusta rasvataan ja autot katsastetaan vuosittain.

Auton kuntoa seurataan tarkasti. Pieniinkin normaalista poikkeaviin moottorin käyntiääniin ja ajotietokoneen vikailmoituksiin reagoidaan hyvinkin matalalla kynnyksellä nopeasti.

 

Kumpi kestää paremmin aikaa, auto vai sen kuljettaja?

Puhuttaessa kuljettajasta auton sijaan, on tilanne usein toinen. Kuljettaja ei välttämättä pidä itsestään yhtä hyvää huolta kuin työvälineestään. Tilanne on siinä mielessä nurinkurinen, että auto vaihtuu useampaan otteeseen kuljettajan uran aikana, mutta kuljettaja elää samassa kehossa läpi elämänsä. Vaikka lääketiede kehittyykin koko ajan huimaa vauhtia, ei meillä silti ole vielä mahdollisuutta vaihtaa kehoa uuteen, kun vanha on ajettu loppuun. Muutamia osia voidaan kyllä vaihtaa, mutta tekohampaat taitavat olla vaihdokeista ainoat, jotka eivät suuremmin työn tekemistä haittaa.

 

Kuljettajan tuleekin oivaltaa, että samalla paljon tietä ja tonneja nähneellä  keholla on pärjättävä läpi elämän. Onnistuisipa se vielä ilman nivelten vaihtoa tai muita pienempiä tai suurempia remontteja. Ajoneuvon remontit voidaan välttää sen oikealla käytöllä, kunnon tarkkailulla ja säännöllisellä huollolla. Näistä toimenpiteistä käytetään termiä ajoneuvon kunnon ylläpito. Kuljettajasta puhuttaessa vastaava termi on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Sen toteutuessa sekä keholla että psyykellä on hyvät edellytykset kestää kauan. Tokihan ne kestävät läpi elämän, kuten maksa Juicen laulussa. Mutta miten pitkä, vaivaton ja mielekäs elämä sekä siihen sisältyvä työura on, siihen voimme vaikuttaa huolehtimalla kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistamme. 

Kuva: Volvo Trucks

Mitä sitten tulisi tehdä?

Hyvinvointi on kokonaisuus, johon vaikuttavat lähes kaikki tekemämme päivittäiset valinnat. Tärkeimpiä niistä ovat ravinto ja uni. Molemmissa tulee keskittyä sekä määrään että laatuun. Kuljettajan tulee tuntea ja ymmärtää näiden tekijöiden ratkaiseva merkitys. Vaikka kysymys ei olekaan vaikeista asioista, ne eivät kuulu monenkaan kuljettajan ydinosaamiseen. Eivätkä myöskään mukavuusalueeseen. Tarvitaan siis lisää tietoa, ymmärrystä ja motivaatiota.

Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on suuri merkitys kuljettajan terveyden lisäksi myös liikenneturvallisuuteen. Ammattipätevyysdirektiiviä säädettäessä katsottiin tarpeelliseksi, että kuljettajat tiedostavat sen. Direktiivin tavoitelausekkeisiin sisällytettiin keskeisiä hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, ja siten ammattikuljettajat saavat aiheeseen liittyvää koulutusta jo perustason ammattipätevyyttä hankkiessaan. Myös ammattipätevyyden jatkokoulutuksissa kuljettajan hyvinvointi on tarpeellinen ja mielekäs aihe. 

Pähkinänkuoressa

  • Hyvinvointi on kokonaisuus, johon vaikuttavat lähes kaikki tekemämme päivittäiset valinnat.

  • Uni ja ravinto ovat tärkeimmät yksittäiset hyvinvointiin vaikuttavat tekijät.

  • Kehittämällä ja ylläpitämällä kokonaisvaltaista hyvinvointia, menestyt niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

  • Koulutusta aiheesta